Tradycyjna kuchnia śląska ceniona jest w całej Polsce. Z pewnością żadnej osobie, która chociaż raz skosztowała nasza śląskie specjały, nie trzeba tłumaczyć dlaczego są one tak popularne nie tylko w naszym regionie. Mimo tego, iż często mówi się, że śląskie potrawy pełne są tłuszczu i kalorii, z pewnością nie można odmówić im wybornego, niepowtarzalnego smaku, który udobrucha każdego, kto lubi sobie dobrze zjeść.
Dania naszej regionalnej kuchni skrywają szereg tajemnych receptur, które sprawiają, że są one niezwykle smakowite oraz sycące. Prawdopodobnie właśnie dlatego mówi się, iż Śląsk jest nie tylko kopalnią węgla kamiennego, ale także kopalnią mistrzowskich potraw.
Opisywana kuchnia wyróżnia się przede wszystkim ogromną niejednorodnością, która wypływa z uwarunkowań dotyczących kultury oraz perypetrii śląskiej ziemi w dziejach historii. Mówiąc jaśniej, ogromny wpływ na ukształtowanie się charakteru kuchni śląskiej miały tradycyjne smaki kuchni okolicznych ziem – niemieckiej, autriackiej, czeskiej, czy ogólnopolskiej, z których początkowo śląska ziemia czerpała inspiracje. To właśnie one pozwoliły ukształtować naszą kuchnię w do takiej postaci, w jakiej się obecnie znajduje.
Kuchnię śląską wyróżnia przede wszystkim mnogość używanych do przyrządzania dań przypraw, które dzięki umiejętnemu połączeniu dają smak nie do podrobienia.
Do najbardziej popularnych śląskich specjałów należą przede wszystkim:
- rolady
- kluski śląskie
- modra kapusta
- rosół
- żurek
- wodzionka
- karminadle
Restauracja Appetito posiada szeroką gamę potraw kuchni śląskiej, które z pewnością zachwycą Państwa tradycyjnym oraz nieziemsko aromatycznym smakiem. Zapraszamy więc każdego Ślązaka na pyszne obiady, w końcu zadowolony Ślązak to najedzony Ślązak ;)